Намаляването на цените с до 80% на голяма част от стоките в Гърция търговците целят раздвижване на пазара.

Ниските доходи и шопинг-туризма към Българи и Македония доведе до масово фалиране на търговски магазини в северна Гърция.

Икономическата криза, орязването на заплатите и пенсиите и несигурност за работните места ограничиха разходите на гърците само до най-необходимото. Повечето търговски фирми са с нисък оборот, а над 16 хиляди са фалирали от началото на годината.

От утре започва сезонното намаление на стоки, като повечето магазини обявиха, че ще понижат цените дори до 80% в опит да се спасят от фалит. Обувки, дрехи, мебели, бяла техника се предлагат на цени по-ниски от предишни години.

Магазини дават бонуси на клиенти, които заплащат в брой.

Гръцките търговци се оплакват от шопинг-екскурзиите от северна Гърция към България и Македония, тъй като гърците често отскачат за бензин и хранителни продукти в България.

В пограничните райони гръцките супермаркети са с рязък спад на оборота на сирене, кашкавал, колбаси, които вече клиентите си купуват предимно от България. От Македония се снабдяват с цигари и алкохол.

В отговор на недоволството на гръцките търговци от финансовото министерство, че ще започнат проверки по граничните пунктове, за да се ограничи внасянето на стоки от съседните балкански страни.