Вулканичната пепел от изригналия исландски вулкан Гримсвьотн принуди шотландските власти да затворят въздушното си пространство и така да отменят 252 полета през днешния ден, предаде „Ройтерс". Ирландския превозвач „Райънеър" обяви, че ще протестира срещу „ненужните ограничения".

Опасенията от проблеми с двигателите на авиолайнерите заради мръсния въздух доведоха до истинска катастрофа за въздушния транспорт в Европа през миналата година, когато изригването на вулкана Ейафятлайокутл доведе до отмяната на 100 000 полета и до пропуснати ползи в размер на 1,7 млрд. долара за авиокомпаниите.

Президентът на Исландия Олафур Гримсон коментира, че тазгодишно изригване е „монументално", но няма да има подобен ефект върху въздушния транспорт. По думите му вулканът е различен, а и службите в Европа са много по-подготвени. Въпреки това, акциите на авиокомпаниите паднаха с между 3% и 5% заради страховете от нова „лавина" от отменени полети и съпътстващите ги загуби.

През днешния ден се очаква Норвегия да въведе ограничения на полетите в западната си част, а Дания да затвори част от небето си. Голям брой авиокомпании ще се наложи да не летят от и до Шотландия през днешния ден.

От „Райънеър", които ще отменят 36 полета, обявиха, че заедно с други превозвачи ще се оплачат на Министъра на транспорта и ресорния регулатор заради „ненужните ограничения". Според авиокомпанията, няма никакъв риск за полети над Шотландия. Шефът на „Райънеър" Майкъл О'Лиъри, който беше един от големите критици на строгите мерки от миналата година, вчера изрази надежда, че ситуацията няма да се повтори.

Очаква се днес пепелта от изригналия в събота вулкан да достигне до Франция и Испания. Това е най-мощната „проява" на Гримсвьотн от 1873 г. насам.