Грузия ще получи 85 милиона евро дългосрочни финансови ресурси при преференциални условия за подпомагане на микро-, малките и средните предприятия (ММСП), пострадали от пандемията COVID-19, съобщава Министерството на финансите на Грузия, цитирано от blacksea-caspia.

Съответното споразумение беше подписано на 17 май 2021 година от министъра на финансите на Грузия - Лаша Хуцишвили и регионалния директор на Световната банка за Южен Кавказ - Себастиан Молинеус.

Новият проект "Помощ и възстановяване" ще подкрепи повече от шест хиляди компании по цялата страна, повишавайки шансовете на предприятията да оцелеят, като запазят производствените си активи, както и ще помага на компаниите да се адаптират към новите предизвикателства в икономиката.

"За нас, развитието на малкия и средния бизнес е един от основните приоритети и разбира се, ние ще разработим допълнителни стимулиращи механизми и ще ги представим в най-близко време" е казал министър-председателят Ираклий Гарибашвили по време на заседанието на правителството на 17 май 2021 година.

Премиерът е благодарил на донорската организация за подкрепата, като е отбелязал, че решението за оказване на финансовата помощ от страна на Световната банка е взето от същата на 11 май 2021 година.

Проектът предвижда създаване на нова система за мигновени разплащания, което означава укрепване на иновационната екосистема във финансовия сектор.

Според информация от Министерството на финансите на Грузия, независимо от мерките предприети от правителството на страната за подкрепа на бизнеса в рамките на антикризисния план, помощта за микро-, малките и средните предприятия (ММСП) си остава важна задача.

Целта на проекта е да се помогне на тези предприятия, в това число и чрез подобряване на дигиталните услуги и модернизирането на финансовата инфраструктура.

Проектът е разработен от Световната банка и от грузинската страна в рамките на няколко месеца. Осъществяването му ще бъде възложено на Националната банка на Грузия и на Агенция "Произвеждай в Грузия". Надзорът над изпълнението на проекта е възложен на Министерството на икономиката на страната.

Благодарение на поддръжката на Световната банка, ще бъдат засилени програмите "Произвеждай в Грузия", насочени към подпомагането на малките предприятия, за да им се помогне да преодолеят понесените икономически щети, нанесени от пандемията с помощта на различни инструменти, в това число и на грантове. По този начин, микро- и малките предприятия ще получат паричната си помощ под формата на грантове.

Националната банка на Грузия ще осигури създаването на нова система за бързи разплащания (IPS), която между другото ще разшири достъпа до налични средства за тези предприятия.

Проектът на Световната банка също така предвижда и техническа поддръжка, включително подобряване на навиците, необходими за развитие на цифровизацията. Тази помощ на Световната банка е част от финансовата подкрепа, която правителството на Грузия получава от партньорските международни донорски организации за борба с пандемията COVID-19 и за по-нататъшното възстановяване на икономиката на страната