Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в сряда отново предупреди, че предстоят години на масов глад, ако нарастващата световна продоволствена криза заради войната в Украйна остане неконтролирана. Той призова Русия да освободи украинското зърно, съобщи АФП.

По време на среща на върха на ООН в Ню Йорк, Гутериш каза, че войната в Украйна усложнява глобалната продоволствена несигурност, която вече се влошава от затоплянето на температурите и пандемията на коронавирус.

Гутериш каза, че само за две години броят на хората с тежка продоволствена несигурност се е удвоил - от 135 милиона преди пандемията до 276 милиона днес.

Той добави, че повече от половин милион души живеят в условия на глад, което е увеличение от над 500 процента от 2016 г.

"Сега войната в Украйна засилва и ускорява всички тези фактори: изменението на климата, Covid-19 и неравенството", каза той на срещата относно нарастващата продоволствена криза, председателствана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Гутериш преговаря за облекчаване на доставките на зърно от Украйна

Гутериш преговаря за облекчаване на доставките на зърно от Украйна

За да предотврати потенциален глобален недостиг на храни

"Това заплашва да вкара десетки милиони хора в продоволствена несигурност, последвана от недохранване, масов глад и глад, в криза, която може да продължи с години", добави Гутериш.

Преди нахлуването на Русия в съседа ѝ през февруари, Украйна изнасяше 4,5 милиона тона селскостопанска продукция на месец през своите пристанища - 12 процента от пшеницата на планетата, 15 процента от нейната царевица и половината от слънчогледовото масло.

Но тъй като пристанищата Одеса, Черноморск и други са откъснати от света от руски военни кораби, доставките могат да пътуват само по претоварени сухопътни маршрути, които са далеч по-малко ефективни.

Гутериш призова Русия да освободи украинския износ на зърно.

"Нека бъдем ясни: няма ефективно решение на продоволствената криза без реинтегриране на производството на храни в Украйна", каза той. Русия трябва да разреши безопасния и сигурен износ на зърно, съхранявано в украинските пристанища. Могат да бъдат проучени алтернативни транспортни маршрути - дори ако знаем това само по себе си, това няма да е достатъчно за решаване на проблема", добави Гутериш.

Шефът на ООН каза също, че руските храни и торове "трябва да имат пълен и неограничен достъп до световните пазари". 

Русия е водещият в света доставчик на ключови торове и газ. Войната и международните икономически санкции срещу Москва нарушиха доставките на торове, пшеница и други стоки от двете страни, като повишиха цените на храните и горивата, особено в развиващите се страни.

Гутериш: Войната между Русия и Украйна изостри продоволствената, енергийната и икономическата криза

Гутериш: Войната между Русия и Украйна изостри продоволствената, енергийната и икономическата криза

Според него трябва да се премахнат ненужните забрани за внос

Торовете не са обект на западните санкции, но продажбите са прекъснати от мерките, предприети срещу руската финансова система, твърдят дипломати.