Войната между Руската федерация и Украйна изостри продоволствената, енергийната и икономическата криза в Африка и света. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на съвместна пресконференция с президента на Сенегал Маки Сол, предава Анадолската агенция.

Ръководителят на Световната организация отбеляза, че последствията от руско-украинската война се усещат ясно както в Африка, така и по света.

За да се преодолее продоволствената и енергийната криза, всички ненужни ограничения за износ трябва да бъдат премахнати, каза Гутериш.

Генералният секретар на ООН подчерта, че продоволствената криза може да бъде разрешена чрез възобновяване на доставките на пшеница на световния пазар от Украйна, Русия и Беларус.

Гутериш също така отбеляза важността на насърчаването на възобновяемите енергийни източници за преодоляване на енергийната криза.

Той посочи, че международните финансови институции трябва спешно да задействат механизми за управление на дълга на развиващите се страни.

Кристалина Георгиева: Кризата заради войната може да доведе до глад и бунтове по света

Кристалина Георгиева: Кризата заради войната може да доведе до глад и бунтове по света

Трябва да се действа решително, заяви управляващият директор на МВФ

Генералният секретар на ООН засегна и зачестилите военни преврати в Западна Африка. Ръководителят на организацията отбеляза, че международната общност трябва да поддържа диалог с Гвинея, Буркина Фасо и Мали.

Съгласихме се колко е важно да продължим диалога с властите на трите държави, за да ускорим връщането към конституционния ред там, каза Гутериш.

Африканският съюз изключи Буркина Фасо след военния преврат

Африканският съюз изключи Буркина Фасо след военния преврат

Превратът е четвъртият в региона за последните 18 месеца