Продажбите на хибридни автомобили достигнаха крайъгълен камък в Европа през миналата година, като заеха същия пазарен дял като дизеловите. Междувременно електрическите модели набират все по-голяма популярност, показват данни от индустрията, цитирани от АФП.

По изчисления на Европейската асоциация на автомобилните производители през 2021 г. хибридните коли представляват близо 20% от новите леки автомобили, регистрирани в 27-те страни от ЕС, като се изравняват с дизеловите автомобили с 1,9 милиона продадени бройки.

Това е увеличение спрямо 11,9-процентния пазарен дял на хибридите през 2020 г.

Самозареждащите се хибридни автомобили се задвижват от конвенционален двигател и електромотор, който се зарежда по време на движение. Автомобилните производители правят и плъг-ин хибриди, които се движат с електрическата си батерия, докато енергията им се изчерпа, и след това с гориво. Пазарният им дял се е увеличил до 8,9% през миналата година.

През 2021 г. са продадени близо 880 000 напълно електрически автомобила, което представлява 9,1% от общия брой регистрации на автомобили.

Продажбите на електромобили нараснаха благодарение на правителствените стимули за закупуването им и увеличаващото се производство. През 2019 г. те представляваха по-малко от два процента от пазарния дял, а през 2020 г. - 5,4 процента.

Възходът на електрическите и хибридните превозни средства се случи през година, в която общите продажби на автомобили в Европа спаднаха до най-ниското си ниво за последните три десетилетия. Производителите на автомобили бяха засегнати от пандемията и недостига на ключови компоненти. Според данните продажбите на дизелови автомобили в Европа са намалели с една трета през миналата година.

Всички нови сгради в Англия задължително ще имат зарядни станции за електромобили

Всички нови сгради в Англия задължително ще имат зарядни станции за електромобили

По силата на нов закон