Британската банка HSBC планира да уволни до 10 хиляди служители като част от програма за намаляване на разходите си. Това съобщи в неделя "Файненшъл таймс", позовавайки се на два източника, запознати със ситуацията.

"През последните години знаехме, че трябва да направим нещо с нашите разходи, а най-голямата статия са хората. Сега хващаме бика за рогата", казва един от събеседниците на вестника.

В същото време изявленията на източника на "Файненшъл таймс" ни позволяват да заключим, че съкращенията могат да засегнат предимно банковите служители в Европа. "Сега има сложно моделиране на ситуациите. Чудим се защо имаме толкова много хора в Европа", каза той.

По-рано банката вече беше обявила планове за уволнение на 4,7 хиляди души в отговор на трудна ситуация, причинена от ниските лихви, търговските конфликти и несигурността относно условията на Brexit. Тези намаления, според изданието, биха били първата решителна стъпка от страна на временния ръководител на банката Ноел Куин, който замени изпълнителния директор Джон Флинт, който подаде оставка през август тази година.

Общият брой на банковите служители е 238 хиляди души.