Hellenic Petroleum, най-голямата гръцка петролна рафинерия, е сключила първоначална сделка за допълнителни доставки на суров петрол от Саудитска Арабия, съобщиха двама източници от рафинерията във вторник.

"Има първоначално споразумение за увеличаване на количествата суров петрол, които Hellenic Petroleum купува от Саудитска Арабия, за да се осигури допълнително безпроблемното снабдяване на гръцкия пазар с гориво", заяви един от източниците пред "Ройтерс".

Гърция: Започна нова ера на геополитически сътресения

Гърция: Започна нова ера на геополитически сътресения

Мицотакис призова Европа да придобие силна възпираща сила в неизбежна реалност

Миналата година Саудитска Арабия представляваше 8% от суровината за суров петрол на Hellenic Petroleum. Рияд е петият най-голям доставчик след Казахстан, Ирак, Русия и Египет.

Миналата година Hellenic Petroleum закупи около 2,5 млн. тона руски суров петрол, което представлява около 18% от общите ѝ доставки на суров петрол, и заяви, че при необходимост може да го замени с подобни сортове предимно от Близкия изток.

Москва започва да се сблъсква с проблеми при продажбата на своя суров петрол и петролни продукти, тъй като западните санкции заради руската инвазия в Украйна и доброволните действия на купувачите започват да се отразяват.