Гръцки фермери изхвърлиха в събота в Солун кестени и ябълки на тротоара пред селскостопански панаир и обещаха да ескалират протестите след вторник, съобщава АП.

Фермери от Централна и Северна Гърция участваха в протестите.

"Милионите евро, които министър-председателят казва, че ни дава, за да намалим производствените разходи, са нищожни", каза Костас Целас, лидер на фермерска федерация от Тесалия, имайки предвид обещанията за подкрепа от страна на премиера Кириакос Мицотакис.

Френските фермери вдигат блокадите, но протестите в други страни продължават

Френските фермери вдигат блокадите, но протестите в други страни продължават

Правителствата в Европа все още търсят решение на проблемите им

Премиерът не каза нищо за това, че губим приходи от Общата селскостопанска политика на Европейския съюз (ЕС). Ако иска да останем в Гърция, а не да емигрираме, трябва да ни реши проблемите", добави той.

Фермерите от Тесалия напуснаха протеста си, докато тези от Северна Гърция ще преместят тракторите си в неделя. Демонстрантите ще се срещнат във вторник и вероятно ще решат да ескалират протестите си, включително да блокират магистрали.

Фермерите се присмиваха на предложението на правителството за среща с Мицотакис, определяйки я като събитие за възможност за снимки.

"Последното нещо, което ни интересува, е среща с министър-председателя", каза Целас.

Припомняме, че през последните месеци подобни протести заляха Европа заради инфлацията, чуждестранната конкуренция и мерките на властите за борба с изменението на климата.