Протестиращи фермери, настояващи за справедливи цени и по-малко бюрокрация, блокираха границата между Белгия и Нидерландия в петък, докато техните колеги във Франция започнаха да вдигат блокадите в цялата страна, след като правителството направи допълнителни отстъпки, предава Ройтерс.

Протестите на фермерите избухнаха в много европейски страни, разкривайки напрежението относно въздействието върху земеделието на стремежа на Европейския съюз да се бори с изменението на климата, растящите разходи и конкуренцията от чужбина.

Разочарованието достигна своя връх в Брюксел тази седмица, където фермери хвърляха яйца и камъни по Европейския парламент и запалиха фойерверки, докато настояваха лидерите на ЕС на срещата на върха наблизо да направят повече, за да им помогнат.

Белгийски и нидерландскките фермери блокираха няколко гранични пункта между страните си в петък, докато продължават да не допускат влизането или напускането на камиони от пристанището Зеебрюге, което обработва вноса на автомобили и някои пресни продукти от Обединеното кралство и другаде.

Белгийският премиер Александър Де Кроо призова фермерите от страната му да вдигнат блокадите си.

Профсъюзът на полските фермери "Солидарност" планира обща стачка, започваща следващия петък с блокада на граничните пунктове между Полша и Украйна, каза той, присъединявайки се към протестите в други европейски страни

"Търпението ни се изчерпа. Позицията на Брюксел в последния ден на януари 2024 г. е неприемлива за цялата ни селскостопанска общност", се казва в изявление на профсъюза от четвъртък.

"Освен това, пасивността на полските власти и декларациите за сътрудничество с Европейската комисия... по отношение на вноса на селскостопанска продукция и хранителни продукти от Украйна не ни оставят друг избор освен да обявим обща стачка."

От "Солидарност" съобщиха, че освен блокадата на ГКПП с Украйна, планират периодични блокади на пътища в цялата страна между 9 февруари и 10 март.

Министерството на земеделието на Полша не отговори веднага на изпратено по имейл искане за коментар.

Отделна организация на полски фермери по-рано блокира ключов граничен пункт с Украйна, но протестът беше спрян на 6 януари, след като новото правителство се съгласи с исканията им.

Междувременно френските фермери вдигнаха много от пътните си блокади, направени от бали сено на десетки места във Франция, включително няколко магистрали, водещи до френската столица, спирайки протестите си, след като получиха още обещания от правителството.

"Пътните блокади се премахват регион по регион. Някои все още са на мястото си, но малко по малко те ще бъдат премахнати", каза Жером Деспей, високопоставен служител от синдиката на фермерите FNSEA, пред радио franceinfo.

Френските фермери казаха, че правителството на президента Еманюел Макрон сега трябва да действа бързо по ангажиментите си, които включват премахване на плановете за повишаване на данъчните ставки върху дизела за трактори, облекчаване на разпоредбите за пестицидите, спиране на новите правила за угарите и повече проверки за безопасност на вносните храни.

Тяхното завръщане във фермите ще донесе известна почивка на новия премиер на Франция Габриел Атал, 34, но на други места в Европа правителствата все още се борят да потушат нарастващия гняв.

Правителството на Гърция заяви, че ще удължи специалната данъчна отстъпка върху селскостопанския дизел с една година, за да подпомогне фермерите, чиито искания включват също по-евтино електричество и по-бързи компенсации за реколтата и добитъка, загубени от наводнения.

Френският министър на земеделието Марк каза, че предстои още усилена работа. "Фермерите не са ни дали безплатен пропуск за цяла вечност", каза той.

Фермерите в Европа засилват протестите си

Фермерите в Европа засилват протестите си

Полицията е арестувала 18 души в сряда