Фермери подпалиха бали сено, за да блокират частично достъпа до летището в Тулуза в Югозападна Франция, и паркираха трактори на магистрали край Париж, съобщава "Ройтерс".

Те настояват за помощ от правителството, за да могат да се прехранват от работата си.

Фермерите искат и мерки срещу евтиния внос и търсят повече подкрепа от новия премиер Габриел Атал, както и от министъра на земеделието.

"Каквото и да се случи, ние сме решени да стигнем до края", заяви фермерът Жан-Батист Бонгард.

"Ако протестите трябва да продължат един месец, ще продължат толкова", категоричен бе той.

На един от селскостопанските автомобили беше закачен огромен транспарант с надпис "Да спасим земеделието".

Френските фермери унищожиха вносни плодове

Френските фермери унищожиха вносни плодове

Те се оплакват, че са засегнати от нелоялна конкуренция от чужбина

В Лонгвилие, близо до Париж, и двете платна на магистралата бяха блокирани с трактори и бали сено, а останалият трафик беше отклоняван по други пътища.

Областният префект съобщи, че фермерите са блокирали основния достъп до летището в Тулуза, но хората все още могат да получат достъп през близките паркинги. Купи сено и гуми са били подпалени на кръгово кръстовище пред летището.

Фермерите във Франция - най-големият селскостопански производител в ЕС, твърдят, че не им се плаща достатъчно и са задушени от прекомерните регулации по отношение на опазването на околната среда.

Протестите на френските фермери продължават повече от седмица, но от вчера се увеличиха по интензивност с надеждата, че на срещата на върха на ЕС в четвъртък техните действия и тези на други фермери в Европа ще привлекат вниманието на политиците, фокусирани върху помощта за Украйна и бюджетът на блока.

Френските протести идват след подобни действия в други европейски страни, като Германия и Полша.

Френските фермери плашат да блокират Париж

Френските фермери плашат да блокират Париж

Заплаха за продоволствена криза

В Белгия фермери, разгневени на политиките на ЕС за околната среда и евтиния внос, блокираха пътищата за достъп до пристанището Зеебрюге.

Във Франция правителството - поради опасения от ескалация на протестите и с поглед към европейските избори - вече се отказа от плановете си за постепенно съкращаване на субсидиите за дизелово гориво за селскостопански продукти и обеща да облекчи екологичните разпоредби.

Правителството ще настоява пред ЕС и за споразумение за облекчаване на регулациите върху необработените земеделски земи. Президентът Еманюел Макрон ще го обсъди с представители на ЕС в рамките на срещата на върха в Брюксел.

Законът на ЕС за възстановяване на природата от 2023 г. изисква от страните да въведат екологични мерки върху една пета от своите земя и море до 2030 г. За да се постигне тази цел, около 4% от земеделската земя трябва да остане необработена.

Френските фермери се оплакаха, че това може да навреди на бизнеса им, а правителството обеща да лобира от тяхно име в Брюксел.

Белгийските фермери се насочват към пристанището Зеебрюге

Белгийските фермери се насочват към пристанището Зеебрюге

Протестиращите планират да блокират достъпа до пристанището в Северно море