Френският земеделски съюз "Млади фермери" възнамерява да "организира блокада на Париж и околните предградия" в понеделник вечерта, съобщи националният администратор на организацията Максим Бюизар.

"Премиерът не е чул нашите искания. Разбира се, той даде отговори, но не в необходимата степен и не в съответствие с мащаба на мобилизацията на протестното движение", заяви Бюизар пред BFMTV в събота.

Ден по-рано френският министър-председател Габриел Атал се обърна към фермерите в животновъдна ферма в малка община в департамента От-Гарон в регион Окситания в югозападната част на страната, откъдето започнаха масовите протести на фермерите в понеделник.

"Не можем да чакаме повече, чухме ви, правителството ви разбра", увери френският премиер. Атал заяви, че правителството е решило да въведе десет мерки, които ще започнат да действат от събота. Според премиера тези мерки са насочени към облекчаване на условията на селскостопанските работници.

"От четвъртък до петък в околностите на Париж бяха създадени десетина блокиращи пункта, главно по магистралите. Това, което ще направим следващата седмица, ще бъде много по-добро и по-силно", продължи Бюизар.

Както обясни синдикалният лидер, "идеята е нито един камион да не може да снабди столицата и ако е необходимо, ще се задържим толкова дълго, колкото е необходимо, за да се усети недостигът на храна и за да бъдем чути".

Той уточни, че няма предвид акция, която ще се провежда по 12-15 часа на ден, а постоянна блокада "поне за пет дни в очакване да обясним на парижани, че имат нужда от земеделски производители, за да живеят, и че столицата не си осигурява самодостатъчно". "Тя се нуждае от земеделски площи. Има тенденция това да се забравя от време на време, поне премиерът го е забравил", каза националният ръководител на "Младите фермери".

Фермерските блокади във Франция доближават Париж

Фермерските блокади във Франция доближават Париж

Очакват се правителствени мерки за успокояване на недоволството

Френските земеделски производители се противопоставят на повишаването на данъците и цените, особено на горивата за селскостопанските машини, а също така настояват за премахване на ограниченията, свързани с налаганите френски и европейски екологични стандарти.

След "десетте мерки", обявени от Атал, Арно Русо, председател на Националната федерация на фермерските съюзи (FNSEA), заяви пред телевизия TF1: "Решихме да продължим нашето движение. Министър-председателят не е отговорил на всички наши въпроси."