Японският автомобилен производител Mazda обмисля да прекрати изцяло производството на автомобили в Русия, съобщи Nikkei.

Според вестника японската компания произвежда автомобили в съвместно предприятие със Sollers Auto във Владивосток. Понастоящем производството е преустановено поради ситуацията в Украйна. А сега Mazda иска да излезе изцяло от бизнеса си в Русия.

През март Telegram каналът Mash, позовавайки се на свои източници, написа, че японските производители на автомобили Honda и Mazda временно спират износа на нови автомобили за Русия, както и на компоненти за тях.

През май руската компания Sollers Auto съобщи, че е спряла доставките на автомобилни компоненти за заводите на Ford за производство на ванове и Mazda в Русия.

Предишния ден пресслужбата на японската компания Toyota съобщи, че производството на автомобили в руския ѝ завод в Санкт Петербург е спряно, но обеща да помогне на служителите да се върнат на работа и да се преквалифицират. Преди това вестник "Комерсант" писа, че заводът на Toyota в индустриалната зона Шушари в Ленинградска област не работи от началото на март.

През юли беше съобщено, че загубите на френския автомобилен производител Renault поради прекратяване на дейността му в Русия възлизат на 2,3 млрд. евро, според отчета на компанията за първата половина на 2022 г.