Унгария се присъедини към Полша за спиране на украинския безмите селскостопански внос, тъй като това излага унгарските фермери на риск, съобщи "Блумбърг".

Мярката ще бъде в сила до 30 юни "при липса на съществени мерки на ЕС", се казва в изявление на министерството на земеделието в Будапеща.

"Ако настоящите пазарни тенденции продължат, това ще причини сериозни щети на унгарското земеделие, каза в изявление унгарският министър на земеделието Ищван Наги. По-евтиното селско стопанство на Украйна подбива унгарските производители на птиче месо, яйца, мед, зърно и маслодайни семена, каза той.

Унгария призова Европейския съюз (ЕС) да "обмисли пълното безмитно третиране на украинските стоки и функционирането на коридорите за солидарност".

Полша забранява вноса на зърно от Украйна

Полша забранява вноса на зърно от Украйна

Въпреки това Полша остава съюзник на Киев, увери Ярослав Качински

Припомняме, че правителството на Полша забрани вноса на зърно и на десетки други храни от Украйна в защита на селскостопанския си сектор.

Това заяви лидерът на управляващата партия в страната Ярослав Качински.

Списъкът с конкретните забранени за внос продукти ще бъде включен в правителствената наредба.

Въпреки това, по думите на Качински, Полша остава съюзник на Украйна, която подкрепя и ще подкрепя. Решението за съответната забрана обаче е "задължение на всяка държава, всяка добра власт", която на първо място защитава интересите на своите граждани, добави Качински.

Той посочи още, че Полша е готова да започне преговори с Украйна за уреждане на проблема със зърното и украинската страна вече е уведомена за решенията на полското правителство.

Министерството на земеделието на Украйна заяви, че решението на Полша нарушава споразумение, постигнато миналата седмица в отговор на протестите, което предвижда, че пшеницата, царевицата, слънчогледовите семена и рапицата от Украйна могат да бъдат изпращани до Полша, стига след това да бъдат изпратени до други страни до юли.

Киев е готов да ограничи и дори да спре износа на зърно за Полша

Киев е готов да ограничи и дори да спре износа на зърно за Полша

Това няма да засегне износа за трети срани

"Разбираме, че полските фермери са изправени пред трудна ситуация, но подчертаваме, че сега най-трудната ситуация е за фермерите в Украйна", каза министерството на уебсайта си. Той предложи да се постигне ново споразумение с Полша през следващите дни.