Железопътните работници в цяла Германия днес отново стачкуват заради заплащането си, съобщава "Ройтерс".

Услугите на националния оператор "Дойче Бан" до голяма степен са преустановени.

Протестът, организиран от синдиката EVG, трябваше да продължи от 3.00 часа до 11.00 часа сутринта местно време, въпреки че се очаква железопътната мрежа да бъде засегната през целия ден.

"Дойче Бан" предупреди, че всички нейни влакове на дълги разстояния ще бъдат отменени до 13.00 часа и малко композиции ще останат в движение.

В петък сутринта Германия остава без обществен транспорт заради стачка

В петък сутринта Германия остава без обществен транспорт заради стачка

Ще бъде засегнат жп транспорта и някои летища

EVG, която преговаря от името на 230 000 работници, настоява за 12% увеличение на заплатите или поне допълнителни 650 евро на месец. От своя страна "Дойче Бан" предлага 5% увеличение и еднократно плащане до 2500 евро.

От миналата година в Германия се провеждат някои от най-драстичните стачки от десетилетия насам, след като войната в Украйна причини скок на цените на енергията и храните. Това на свой ред доведе до натиск от страна на синдикатите заплатите да се повишат в съответствие с разходите за живот.

Високата инфлация изостри трудовите проблеми в сектори като авиацията, които се сблъскаха с трудности след пандемията от COVID-19.

Транспортната стачка днес съвпадна с протеста на четири германски летища - Дюселдорф, Хамбург, Кьолн Бон и Щутгарт - на членове на синдиката "Верди".

Стачката на първите три аерогари вчера доведе до отмяна на около 700 полета.

Стачка затвори три летища в Германия

Стачка затвори три летища в Германия

Утре се включва и "Дойче Бан"