Германският синдикат EVG обяви в сряда национална транспортна стачка за петък, като националният железопътен оператор "Дойче Бан" е сред засегнатите компании, предава Ройтерс.

Стачката ще засегне 50 компании и ще продължи от 3:00 часа сутринта (04:00 часа българско време) до 11:00 часа преди обяд (12:00 часа българско време), съобщи профсъюзът на железниците и транспорта.

Пътуващите трябва да са подготвени за закъснения и отменени полети, предупредиха синдикатите.

Високата инфлация в най-голямата икономика в Европа предизвика вълна от стачки през последните месеци, тъй като работниците настояват за по-високи заплати, които да компенсират нарастващите разходи за живот.

Профсъюзът "Верди" също призова работниците по сигурността да стачкуват на три летища в четвъртък и петък. Летище Хамбург във вторник съобщи, че в резултат на това всички заминаващи полети ще бъдат отменени или ще се осъществят без пътници, като вероятно ще бъдат засегнати около 80 000 пътници.

EVG, който преговаря от името на 230 000 работници, търси 12% увеличение на заплатите или поне допълнителни 650 евро на месец.

Държавната железопътна компания "Дойче Бан" предложи 5% увеличение и еднократни плащания до 2500 евро.

Стачка в Германия отмени полетите и до България

Стачка в Германия отмени полетите и до България

Тя ще засегне обществения сектор, на летището в Мюнхен вече започна