Империята от ресторанти на Джейми Оливър се срива, рискувайки 1000 работни места. KPMG са назначени и влизат в компанията и 23-те италиански магазина на Джейми, както и ресторантите Fifteen и Barbecoa, съобщава "Гардиън".

"Аз съм дълбоко натъжен от този резултат и бих искал да благодаря на всички служители и на нашите доставчици, които вложиха сърцата и душите си в този бизнес повече от десетилетие. Оценявам колко трудно е това за всички засегнати", коментира Оливър.

"Бих искал да благодаря и на всички клиенти, които ни харесаха и подкрепиха през последното десетилетие и беше истинско удоволствие да ви обслужваме", допълва той.

Групата търси купувачи през последните месеци, след като Оливър реши да я продаде на фона на силната конкуренция, която включва вериги като Carluccio, Byron Burger и Gourmet Burger Kitchen.

Одитът идва, след като продажбите на италианския ресторант "Джейми" потъна с близо 11% през миналата година до 101 млн. паунда, като бяха затворени 12 ресторанта и съкратени 600 служители.

Веригата е спасена от фалит в последната минута с 13 милиона паунда от Оливър, част от почти 17 милиона паунда ново финансиране, предназначено да поддържа ресторантите на повърхността.

Оливър получи своя голям пробив, когато гостуващ телевизионен екип го забелязва, докато той е работил в River Cafe в Хамърсмит през 1997 г., което води и до неговото собствено шоу The Naked Chef. Оттогава той изгради телевизионна, издателска и ресторантьорска империя, която има своите възходи и падения.

През 2015 г. Оливър затвори последния клон на Recipease, неговата верига от кухненски магазини, последният от четирите му британски ресторанта Union Jacks си отиде по същия начин две години по-късно. През октомври 2017 г. неговото списание за храни "Джейми", престана да излиза след почти 10 години.

Миналата година бизнес империята се срина до загуба от близо 20 млн. паунда. KPMG отказва да коментира.