Индонезия възнамерява да вдигне вносните мита на млечната продукция от страните членки на Европейския съюз до 8-18%, съобщава Ройтерс, цитирайки търговския министър на страната Енгартиасто Лукита.

ЕС може да ни наложи мита, ако параметрите са справедливи, но ако не са, тогава това е акт на протекционизъм и търговска война, обяви Лукита, който бе категоричен, че Индонезия не може да мълчи, когато има несправедливост.

Индонезия е най-големият производител на палмово масло в света. Спорът между азиатската страна и Евросъюза заради суровината ескалира по-рано през годината, когато Европейската комисия реши да наложи по-строги ограничения върху използването на палмово масло в биогоривата от юни заради притеснения от обезлесяване.

Както Индонезия, така и Малайзия са на мнение, че мярката може да доведе до пълномащабна търговска война. Според тях ЕС несправедливо дискриминира палмовото масло и застрашава борбата на страните срещу бедността.

Индонезия вече въведе вносни мита от 5% до 10% върху млечни продукти от ЕС, но заявява, че е готова да повиши налозите до 20% - 25%.

Търговският министър посочи, че страната смята да се насочи към други доставчици на млечни продукти, като Австралия, Нова Зеландия, САЩ или Индия

По данни на ЕК Индонезия е третият по големина купувач на обезмаслено мляко на прах от ЕС след Алжир и Китай. Тя се намира на 31 място по партньорство за Европейския съюз, докато ЕС е третият по големина търговски партньор на азиатската страна.