През декември инфлацията във Великобритания е нараснала по-бързо от очакваното и се е изкачила до почти 30-годишен връх. Това засилва натиска върху Английската централна банка отново да повиши лихвените проценти, пише Ройтерс.

Годишният темп на инфлация на потребителските цени се повиши до 5,4% от 5,1% през ноември, което е най-високата стойност от март 1992 г. насам, съобщи британската Служба за национална статистика. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха повишение до 5,2 на сто.

Финансовите пазари вече оценяват на повече от 90% вероятността Английската централна банка да повиши основния си лихвен процент до 0,5% през февруари. Миналия месец тя стана първата голяма централна банка в света, която затегна политиката си от началото на пандемията.

"Английската централна банка и досега се чувстваше некомфортно относно позицията си за паричната политика. Днешните изненади в посока нагоре както при показателите за общата, така и за базисната инфлация със сигурност няма да помогнат", коментира Амброуз Крофтън, глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Asset Management.

Инфлацията се повиши рязко в повечето развити икономики, отразявайки глобалното покачване на цените на енергията и затрудненията по веригата за доставки.

Очаква се инфлацията специално в Обединеното кралство да достигне своя връх през април, когато регулираните сметки за енергия на домакинствата ще се увеличат с около 50%.

Невиждана от 40 години инфлация в САЩ

Невиждана от 40 години инфлация в САЩ

Инфлационна вълна, която разтревожи президента Джо Байдън