Иран е финализирал споразумение с Airbus за придобиване на 100 самолета, първия от които се очаква да бъде доставен в средата на януари. Това обяви високопоставено длъжностно лице от иранското управление, цитирано от "Ройтерс".

Сделката, която включва 50 по-малки самолета и 50 широкофюзелажни, ще бъде сключена в следващите дни, може дори и още днес, допълнил заместник-министърът на пътищата и благоустройството.

"Ние финализирахме преговорите с "Еърбъс" и съвсем скоро ще можем да подпишем споразумението в Техеран. Очакваме да бъдат уточнени още някои неща, като днес или утре очакваме да подпишем", уточнил зам.-министърът.

"Еърбъс" ще достави четири типа самолети: самолетите за средни разстояния A320 и А321, както и А330 и А350, които са за далечни разстояния.

Иран, който през миналата седмица финализира паралелна сделка с "Боинг" за 80 самолета, е сключил споразумения с чуждестранни лизингови дружества за финансиране на общо 77 самолета, включително 42 от "Еърбъс" и 35 от "Боинг".

Иран купува самолети, за да възобнови остарелия въздушен флот на държавната авиокомпания IranAir по силата на споразумението със световните сили, които отмениха повечето международни санкции в замяна на ограничения на ядрената програма на Иран.

Моментът на първата доставка предполага, че "Еърбъс" А321 може да пристигне преди 20 януари, когато в длъжност встъпва новоизбраният американски президент Доналд Тръмп, който изрази несъгласие с ядреното споразумение между шестте световни сили и Иран за ядрената му програма.