Испания е изправена през най-голямата рецесия в историята си, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че икономиката й може да се свие по-малко от първоначалните песимистични прогнози, рецесията все пак ще бъде около 3 пъти по-тежка от рекордното свиване през 2009 г. - разгара на световната финансова криза.

По прогнози на Централна банка на страната испанската икономика може да се свие с между 9% до 11,6% през тази година, след като пандемията от коронавирус засегна сериозно туризма в страната, която е изключително зависима от сектора. За сравнение, през 2009 г. икономиката й се сви с 3,7%.

Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия

Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия

БВП на Германия се сви с 2,2% през първото тримесечие

Очаква се негативните последици от пандемията да бъдат усетени изцяло през второто тримесечие на 2020 г., като свиването тогава вероятно ще бъде около 16% до 21,8%. През първите три месеца на годината Испания отбеляза свиване на икономиката си от 5,2%.

Според Испанската централна банка икономиката ще започне да се възстановява през втората половина на годината, като БВП вероятно ще се увеличи през 2021 г. и ще нарасне със 7,7% до 9,1% спрямо предишните изчисления на ЕЦБ от 6,1% до 8,5%.

Икономическите прогнози идват няколко дни, след като Европейската централна банка заяви, че очаква Еврозоната да се свие с 8,7% тази година.

Испанската централна банка също включва по-тежък и по-малко вероятен сценарий, при който икономиката може да се свие с до 15,1% през 2020 г.