Италиански фермери от различни региони, опустошени от земетресения, докараха овце в центъра на Рим в знак на протест заради сериозното забавяне на усилията за възстановяване. Това съобщава "Ройтерс".

Над 10 000 селскостопански животни са били убити или ранени при земетресение и последвало застудяване на времето, обяви асоциацията на фермерите "Колдирети".

Пред парламента в импровизирана кошара бяха вкарани три овце, спасени от разтърсени от земетресенията райони, докато фермерите развяваха знамена и плакати с надпис "Бюрокрацията е по-смъртоносна от земетресенията".

Стотици селскостопански предприятия са разположени в централните райони Лацио, Марке, Абруцо и Умбрия, където от август насам имаше земетресения.

Премиерът Паоло Джентолини бе одобрил проектозакон за помощ на засегнатите от земетресенията хора, включително 35 млн. евро компенсации за фермерите за изгубените доходи.

Законът също има за цел да улесни регионалните власти в закупуването на временни кошари. Фермерите заявят, че около 85 % от селскостопанските им животни имат нужда от подслон.

"Животновъдите все още не знаят къде да слагат своите оцелели крави, прасета и овце, които или са оставени на студено на риска от смърт и заболявания, или в изоставени сгради", заявяват от фермерската асоциация.

Стресът, причинен от студа и страха, е намалил продукцията от мляко в региона с 30 %. Местните посеви като леща също са изложени на риск, тъй като семената не могат да бъдат посадени върху разрушена земя.

От земеделското министерство обявиха, че процесът по разпределяне на извънредното финансиране за фермерите е в ход.