Западноевропейските фондови пазари отново се понижиха заради очакванията за по-високи лихвени проценти, по-висока инфлация и политическа нестабилност в Италия, обобщи Trading Economics.

Италианският индекс FTSE MIB се срина с 3,4 % до най-ниското си ниво от 20 месеца насам. Инвеститорите се отказват от италианските активи, тъй като политическата нестабилност излага правителството на министър-председателя Марио Драги на значителен риск. Драги вече обяви, че ще се оттегли от поста си.

Акциите на италианските банки бяха сред лидерите на спада, като Banco BPM SpA загуби 5,3% от пазарната си стойност, а UniCredit SpA - 6,1%.

Марио Драги: Подавам оставка

Марио Драги: Подавам оставка

Причината са популистите от "Пет звезди"

В четвъртък Европейската комисия леко понижи прогнозата си за растежа на БВП на еврозоната за 2022 г., като оценката за следващата година беше значително намалена.

Според новата прогноза на ЕК икономиката на еврозоната ще нарасне с 2,6% през тази година, а не с 2,7%, както се очакваше през май. Оценката за растежа на БВП през 2023 г. беше влошена от 2,3 % на 1,4 %. Прогнозата за растежа на икономиката на Европейския съюз за 2022 г. беше запазена на 2,7%, а за следващата година беше намалена от 2,3% на 1,5%.

Сега Европейската комисия очаква средната инфлация в еврозоната да достигне 7,6% през тази година вместо очакваните през май 6,1%. Прогнозата за следващата година беше повишена от 2,7% на 4%. Очаква се потребителските цени в ЕС да нараснат с 8,3% през тази година и с 4,6% през 2023 г.