Икономиката на България се възстановява благодарение на силното външно търсене, докато търсенето на вътрешния пазар все още изостава. Това се казва в Редовния икономически доклад за ЕС10 на Световната банка, информира money.bg.

6 месеца след като Европа бе разтърсена от криза на държавния дълг, възстановяването на страните от ЕС10 (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения) продължи през 2010 г., с тенденция на засилване през 2011 г.

Според доклада увеличените запаси и износът са в основата на възстановяването, като с водеща роля има промишлеността. Промишлеността се възползва най-много от засиленото глобално търсене на инвестиционни стоки и стоки за дълготрайна употреба, като за това спомогна и силната интеграция в европейските продуктови вериги, докато потреблението и инвестициите в основен капитал остават слаби .

Ръстът на БВП на годишна база в страните от ЕС10 се увеличава от 0.6% през първото тримесечие на 2010 г. на 2.2% през второто тримесечие на същата година. Растежът се подобрява не само благодарение на ефекта от базата за сравнение, но и на силната динамика на отделните икономики, като растежът на тримесечна основа нарасна от 0.4 на 0.8%.

Подемът постепенно се разпространява в целия регион. През 2010 г. Словакия и Полша са лидери в региона с растеж равен на или по-висок от 3.5%. В Естония и Литва, които предприеха сериозни корекции заради кризата, се наблюдава обрат от свиване на икономиките от около 15% през 2009 г. към ръст от около 2% през 2010 г. Растежът в Чехия, България, Унгария и Словения се очертава по-скромен - между 0 и 2.0%, като търсенето на вътрешния пазар остава слабо.

Само в Латвия и Румъния се очаква свиване на икономиката през 2010 г., което е отражение на породената от кризата огромна нужда от корекция на неустойчивия вътрешен бум в тези страни. През 2011 г. се очаква растежът да е положителен във всички страни от ЕС10.

България отбеляза растеж, макар и скромен, през третото тримесечие на 2010 г. след 6 последователни тримесечия на свиване на икономиката.

Подемът в страните от ЕС10 все още се влияе от външното търсене и е изправен пред редица рискове, основният сред които е слабото възстановяване в Европа, защото перспективите за износ, кредити и работни места в ЕС10 зависят преди всичко от силното възстановяване на страните от ЕС15 (Aвстрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство).

В съобщението на Световната банка се казва, че премахването на структурните бариери ще засили растежа и ще намали сериозната разлика в производителността между България и водещите икономики в ЕС.

България би могла да се възползва от значителните по размер европейски фондове за подобряване на инфраструктурата и качеството на човешкия капитал, тъй като глобалната финансова  криза доведе до намаляване на частните капиталови потоци.

В заключение Световната банка препоръчва на страната ни да се възползва в максимална степен от значителните по размер европейски фондове за подобряване на инфраструктурата и качеството на човешкия капитал, тъй като глобалната финансова криза доведе до намаляване на частните капиталови потоци.