Изоставен танкер, който се носеше край бреговете на Йемен през юни, е изчезнал и се предполага, че е потънал, съобщиха три военноморски и охранителни източника. Това е поредният загубен съд в стратегически важното Червено море, предава Ройтерс.

Районът, който е основен морски маршрут от Европа до Азия, се счита за високорисков, тъй като йеменските хуси, подкрепяни от Иран, са извършили над 70 атаки срещу търговски кораби от октомври насам, като израз на солидарност с палестинците в Газа.

Източници от морската охрана обаче съобщиха миналата седмица, че изоставеният танкер "Лавант" е малко вероятно да е бил цел на хусите. Според два източника танкерът е съобщил за повреда в двигателя и е започнал да пропуска вода.

Руската корабна група "Совкомфлот" съобщи миналата седмица, че един от техните кораби реагирал на сигнал за бедствие и е спасил екипажа край южното крайбрежие на Йемен на 23 юни, след като моряците са напуснали кораба със спасителна лодка.

Военноморски и морски охранителни източници съобщиха в сряда, че танкерът "Лавант" вероятно е потънал след дни на дрейф. Не е ясно дали съдът е носил гориво на борда. Собственикът на танкера не беше намерен за коментар.

Досега хусите, опериращи в Червено море, са потопили два кораба, задържаха трети и са убили най-малко трима моряци. Те все още държат екипажа на кораба Galaxy Leader, сред който има и двама българи, в плен.

Украинският кораб "Вербена", който беше атакуван от хусите с крилати ракети срещу кораби миналия месец и изоставен от екипажа си, остава на повърхността и чака да бъде спасен, съобщиха източници. Един от източниците съобщи, че въоръжен охранител на борда е бил ранен по време на атаката.

Европейските военноморски сили в региона съобщиха пред Ройтерс, че операцията по спасяването на "Вербена" продължава.

Хусите са атакували 4 кораба около Йемен

Хусите са атакували 4 кораба около Йемен

Не се съобщава какво се е случило с плавателните съдове