Израелското правителство одобри рамково споразумение между Тел Авив, Гърция и Кипър за изграждането на газопровода EastMed, което беше подписано от министрите на трите държави на 2 януари в Атина. Документът предвижда Италия да се присъедини към проекта. Това съобщи в понеделник вестник "Аарец".

Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed

Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed

Между 9 и 12 млрд. куб. м газ…

Според вестника израелският кабинет одобри споразумението за газопровода на седмично заседание на 19 юли. Сега документът трябва да бъде одобрен от регулаторните органи на страната преди окончателното одобрение в Кнессета (парламента).

Тръбопроводът EastMed ще позволи стартирането на енергоснабдяването от израелското находище Левиатан и находището Афродита от Кипър през островите Кипър и Крит до континенталната част на Гърция и, вероятно, ще достави газ в Италия. Изграждането на този газопровод с дължина 1900 км, от които 1300 км ще бъдат положени под вода и 600 км по суша, ще отнеме около седем години и ще струва около $ 7 млрд. Проектният капацитет е 10 милиарда кубически метра газ годишно.

Споразумението за изграждането на газопровода в Източното Средиземноморие беше подписано на 2 януари 2020 г. в Атина от три страни: Гърция, Кипър и Израел. Смята се, че проектът се подкрепя и от Италия, но Рим все още не е подписал споразумението.