Министрите на енергетиката на Гърция, Израел и Кипър подписаха в Атина договора за изграждане на Източносредиземноморския газопровод - EastMed, който ще доставя газ от Средиземно море към Европа, предаде БНР. Трасето е с дължина 2000 километра.

На официалната церемония при подписването присъстваха премиерите на Гърция и Израел - Кириакос Мицотакис и Бенямин Нетаняху, както и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Гръцкият премиер Мицотакис заяви, че днешният ден дава старт на "важен проект, който надхвърля енергийния сектор". Анастасиадис постави акцента върху сътрудничеството между страните от Близкия Изток. От страна на Тел Авив премиерът Нетаняху каза, че Израел, Кипър и Гърция се превръщат в ключови доставчици на енергийни източници за Европа.

България също ще може да получава газ от Източносредиземноморския газопровод след изграждането на интерконектора Комотини-Стара Загора, информират гръцките медии.

Договорът включва възможност за присъединяване на други страни и прехвърляне на допълнителни количества природен газ.

Сърбия завърши своя сегмент от тръбата за "Турски поток"

Сърбия завърши своя сегмент от тръбата за "Турски поток"

Доставките на газ трябва да започнат преди края на април 2020 г.

Според израелския експерт по геострагегия Авиноам Идан, новата тръба няма да е конкурент на руските доставки в ЕС и "няма нужда да се смята за голяма промяна в геополитическата динамика на европейския енергиен пазар".

Трасето на новия газопровод обаче не включва Турция, което предизвика остра реакция от стара на Анкара.

Договорът беше подписан на фона на възникналото напрежение с Турция заради действията ѝ в региона и морската сделка с Либия, която разширява претенциите на Анкара към богати на газ морски райони. Откриването на находища в Източното Средиземноморие предизвика раздвижване в сектора и скандал между Кипър и Турция.

Източносредиземноморският газопровод ще може да транспортира между девет и 12 млрд. куб. м газ годишно от офшорни газови резерви между Израел и Кипър до Гърция, а след това и до Италия, и други югоизточни европейски страни.

Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" и "Турски поток" са в сила

Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" и "Турски поток" са в сила

Доналд Тръмп подписа бюджета