Цената на дребно на водката от всички видове процентно съдържание в Русия от днес се приравнява към минималната цена на 40-градусовата водка, която е 205 рубли (около 3 долара) за 0,5 литра. Това предаде ТАСС, цитирайки заповед на Министерството на финансите.

Така цената на водката с процентно съдържание от 37 до 38 градуса се повишава с 9 рубли за 0,5 литра, на водката с 38 до 39 процента - с 4 рубли за 0,5 литра, а цената на по-силната водка остава без промяна. Минималната производствена цена на всички видове водка според процентното съдържание се определя на 173 рубли за 0,5 литра, а цената на едро - на 178 рубли за 0,5 литра. Въвеждането на унифицирани цени на водката е свързано с необходимостта да бъдат отстранени възможни противоречия, посочва министерството.

В Русия цената на водката ще се определя автоматично

В Русия цената на водката ще се определя автоматично

Не е ясно кога новата система ще заработи

Финансовото министерство на Русия установява минимални цени на алкохола от 2009 година като част от борбата с незаконното производство. Минималните цени, които са в сила в момента, са 371 рубли (5,5 долара) за половинка коняк и 164 рубли (2,5 долара) за 0,75 литра шампанско. В момента серазглежда и възможността да се въведат минимални цени на различните категории вино.

Според Министерство на финаните няма основание в момента да се повишават минималните цени на дребно, тъй като обикновено такова повишение е свързано с увеличаване на акцизите, а акцизите за твърдия алкохол в Русия са замразени за още две години.

Според данни на ръководителя на информационния център Wine Retail Александър Ставцев до неотдавна продажбите на водка с процентно съдържание 38 процента в Русия стабилно са нараствали. Тази водка е била търсена на регионалния пазар заради по-ниската минимална цена, отбелязва той. Според експерта след изравняването на цените търсенето на този вид водка ще спадне на практика до нулево.

71 са жертвите на смъртоносния лосион в Русия

71 са жертвите на смъртоносния лосион в Русия

Общо 117 души в град Иркутск са се отровили от уикенда