Организацията за сътрудничество и икономическо развитие (OCDE) извади Белгия от списъка на данъчните оазиси, съобщи europe.bg

Така Брюксел се оказа добър ученик и изпадна от сивия списък на международната организация, който включва държави или територии, които отказват да прилагат приетите световни данъчни стандарти.

Сочена с пръст по време на срещата на Г-20 в Лондон през април т.г., Белгия не пожали усилия, за да излезе от сивата листа с данъчните райски кътчета, изготвяна от Организацията за сътрудничество и икономическо развитие (OCDE). Страната беше принудена да сключи цели 12 данъчни споразумения, за да бъде извадена от листата, в която, при публикуването й на 2 април, фигурираха 38 държави.

Така Белгия се присъедини към своя съсед Люксембург, който от 8 юли също е реабилитиран от организацията.

Швейцария трябваше да извърви същия път. Тя съвсем наскоро парафира 12-те данъчни конвенции. Но тези договорености тепърва ще бъдат валидирани от OCDE, което ще отнеме между 3 и 5 месеца.

За сметка на това, никакъв решителен жест не се забелязва от страна на други европейски държави, които фигурират върху сивата листа. Така например нищо не се случва в Австрия, където за отмяната на банковата тайна толкова се настоява от OCDE. . Начинанието претърпя провал в началото на юли в парламента, който не успя да събере достатъчно мнозинство, за да промени съответния закон.