Анализаторите на JPMorgan Chase очакват цените на петрола да продължат да растат, тъй като търсенето на суровината надвишава предлагането на пазара, а алтернативните енергийни източници няма да могат да компенсират дефицита, пише Bloomberg. Кристиан Малек, ръководител на глобалната енергийна стратегия в JPMorgan Chase, прогнозира рекордно покачване на цените на петрола до 150 долара за барел.

"Тъй като световното производство на петрол изостава от ръста на търсенето, отново възниква въпросът: как да запълним тази енергийна празнина в бъдеще? - заяви Малек в интервю за Bloomberg. - Това не може да стане с въглищата, не може да стане с газа - ние използваме природен газ, доколкото е възможно." Според експерта капацитетът на възобновяемите енергийни източници - слънчеви електроцентрали и вятърни турбини - също няма да бъде достатъчен, за да компенсира предлагането. Недостигът на петрол ще продължи, което означава, че можем да очакваме много по-силно увеличение на цените.

Като една от причините за бъдещия растеж експертът посочи спада на инвестициите в индустрията. Международните компании за проучване на нефт не отделят достатъчно средства за прокарване на нови кладенци, които да заменят изчерпаните стари. Освен това пазарите разчитат твърде много на страните от ОПЕК, за да осигурят на света достатъчно петрол. Експертът на JPMorgan отбелязва също, че търсенето на петрол в Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света, вероятно ще се възстанови след отмяната на временните ограничения, свързани с пандемията COVID-19.