Контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ в сряда прие законодателство за финансиране на част от федералното правителство през фискалната година, която започна през октомври, съобщава "Ройтерс".

То бе необходимо, тъй като надвисва още една заплаха от частично затваряне.

Камарата на представителите гласува 339 гласа "за" срещу 85 гласа "против" за законопроекта с 83 републиканци в опозиция. Сега документът отива в Сената за одобрение до петък, преди крайния срок в полунощ, когато изтича временното финансиране за няколко агенции във Вашингтон.

Байдън подписа закона за временно финансиране на правителството

Байдън подписа закона за временно финансиране на правителството

Документът предвижда още едно удължаване до 8 и 22 март, за да се предотврати спирането работата на правителството

Председателят на Камарата на представителите на републиканците Майк Джонсън трябваше да разчита на подкрепата на опозиционните демократи, за да бъде приет масивният закон. Откакто зае поста на 25 октомври след свалянето на Кевин Маккарти, Джонсън изпитваше затруднения в управлението поради слабото си мнозинство от 219 гласа "за" срещу 213 "против".

Работата му беше затруднена и от група твърдолинейни консерватори, които се противопоставиха на републиканското си ръководство по редица законопроекти, включително някои за финансиране на редовни правителствени операции, както и спешна помощ, за да продължи да помага на Украйна във войната й срещу Русия.

Конгресменът Майк Симпсън каза: "Много агенции с важни мисии са застрашени от съкращения съгласно това законодателство. Вярваме, че е важно да се обърне извънконтролният растеж на федералното правителство и това се отразява в това споразумение."

Още преди разрастващият се законопроект за разходите да стигне до Сената, републиканският сенатор Майк Лий се опита да спре финансирането за някои федерално подкрепени проекти, като например близо 1 милион долара за затвор в Джорджтаунския университет и програма за правосъдие. Той беше блокиран от председателя на комисията по бюджетните кредити на Сената Пати Мъри.

Членовете на Hardline House Freedom Caucus призоваха колегите си републиканци да се противопоставят на законопроекта, като казаха в изявление, че той ще "разруши" ограниченията на разходите, въведени миналия юни, и "налага удари върху почти всеки един приоритет на републиканската политика".

US Конгресът одобри финансиране на правителството до март

US Конгресът одобри финансиране на правителството до март

Законопроектът бе изпратен на президента Джо Байдън за окончателно одобрение

Групата иска значително по-дълбоки съкращения на разходите - на фона на националния дълг, близо до 34,5 трилиона долара - което е малко вероятно да изчисти Сената или да спечели подписа на Байдън.