Канада нареди на три китайски компании да продадат дяловете си в канадски фирми за редки минерали, позовавайки се на съображения за "национална сигурност", съобщи АП.

Дружествата, на които е наредено да продадат своите дялове, са Sinomine (Hong Kong) Rare Metals Resources Co Ltd, Chengze Lithium International Limited и Zangge Mining Investment (Chengdu) Co Ltd, се казва в изявление.

Канадските служби за национална сигурност и разузнаване са извършили "строг контрол" на дружествата преди вземането на решението, заяви Франсоа-Филип Шампан, министър на иновациите, науката и промишлеността.

Канада забрани продажбата на пистолети

Канада забрани продажбата на пистолети

Мярката се основава на предишни усилия за забрана на вноса на оръжия

"Въпреки че Канада продължава да приветства преките чуждестранни инвестиции, ние ще действаме решително, когато инвестициите застрашават националната ни сигурност и нашите вериги за доставка на критични минерали", каза Шампан.

Редкоземните минерали се смятат за съществени за зелените технологии на бъдещето и вече намират приложение в електрониката, аерокосмическата, автомобилната и отбранителната промишленост.

Изявлението дойде пет дни след като Канада затегна разпоредбите си за инвестиции в редки минерали за чуждестранни държавни предприятия, позволявайки инвестиции само "по изключение".

Отава е създала списък с 31 така наречени "критични минерали", които смята за жизненоважни за собствения си икономически просперитет, включително кобалт, литий и манган, използвани в слънчеви панели, вятърни турбини и батерии за електрически превозни средства.

През последните две десетилетия Китай е инвестирал милиарди долари в Канада, за да си осигури доставки на редки метали.