Регламентите, забраняващи продажбата, закупуването или трансфера на пистолети в рамките на Канада, влязоха в сила. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че мярката се основава на предишни усилия за забрана на вноса на оръжия, информира Ройтерс.

Забраната беше обявена още през май заедно с предложеното законодателство, което ще приложи най-строгите мерки за контрол на оръжията в нацията от 40 години като част от плана на Трюдо за справяне с насилието с огнестрелно оръжие, съобщиха от кабинета му.

Решението бе критикувано от правителството на западната провинция Алберта, което по-рано заяви, че ще се противопостави на други мерки за контрол на оръжията, предложени от Отава.

Замразихме пазара на оръжия в тази страна, каза Трюдо на пресконференция в Съри, Британска Колумбия, на която присъстваха членове на семействата на жертви на насилие с оръжие и други защитници. Тъй като виждаме, че насилието с оръжие продължава да нараства, ние имаме задължението да предприемем действия, допълни той.

Забраната спира хората да купуват, продават или прехвърлят пистолети в рамките на Канада и им пречи да внасят новопридобити такива в страната.

Канадският министър на обществената безопасност Марко Мендичино нарече това най-значимото действие срещу насилието с оръжие в Канада от едно поколение.

Правителството на Канада забрани вноса на пистолети

Правителството на Канада забрани вноса на пистолети

Забраната за внос ще остане в сила, докато не бъде въведена тоталната забрана за продажбата на пистолети