Канадските власти обявиха, че временно ще забранят вноса на пистолети от 19 август. Тази мярка се предприема с цел да постигне косвено целите, заложени в канадското законодателство - а именно по-засилен контрол върху оръжията.

Тази мярка бе предложена през май.

Забраната за внос ще остане в сила, докато не бъде въведена тоталната забрана за продажбата на пистолети, обявиха от канадското правителство.

Управляващото либерално правителство на премиера Джъстин Трюдо представи законопроекта за борба с насилието, извършвано с оръжие, още през май.

Трима загинали при нападенията в Канада

Трима загинали при нападенията в Канада

Сред тях е и стрелецът

Законодателният пакет за контрол върху оръжията включва замразяване на тяхната продажба, но това предстои окончателно да се случи, след като канадският парламент се върне от лятната си ваканция, която продължава до септември.

Канадците се втурнаха да купуват оръжия след обявяването на мерките за замразяването и в резултат на това правителството реши да попречи на продавачите на оръжие да възстановят запасите си, въвеждайки забраната за внос.

Външният министър Мелани Джоли посочи, че нейното Министерство има правомощията да отказва разрешителни за търговия.

Канада задържа мъж за няколко въоръжени нападения

Канада задържа мъж за няколко въоръжени нападения

Загинал и ранени след атаки срещу бездомници в Британска Колумбия

"Забраната за внос, въведена днес, ще помогне оръжията да останат далеч от нашите улици. Това ще ни помогне, докато работим за прилагането на законопроекта, който в дългосрочна перспектива цели намаляването на насилието с огнестрелно оръжие" - обясни Джоли.

В сравнение със Съединените щати в Канада законодателсвото за притежание на оръжие е по-строго, като канадците имат право да притежават огнестрелно оръжие, при условие че имат издадено специално разрешително.

В специален регистър се записват и ограниченията, и забраните за носене на оръжие за хората, на които по някакви причини е забранено да носят оръжие.

"Като се има предвид, че почти всички наши пистолети се внасят, това означава, че въвеждаме забраната по-рано" - уточни Марко Мендичино - канадският министър, отговарящ за обществената безопасност.

Като цяло процентът на убийства, извършени с огнестрелно оръжие в Канада, е по-малък от този в Съединените щати, но според канадските власти е висок спрямо други богати страни.

Това, което е обезпокоително, е че в периода 2009 г. - 2020 г. при насилническите престъпления основно са се използвали пистолети.