пощаКанадската пощенска служба спря работа след 12-дневна ротационна стачка на 48 000 служители, съобщи АП.

Канадските пощи бяха принудени да прекратят своята дейност из цялата страна вторник вечерта, което доведе до огромни загуби и недоволство сред населението.

"Ние се надяваме да прекратим колкото се може по-бързо това неудобство за канадското население", отбеляза говорителят на канадската поща Джон Хамилтън преджурналисти. "Това е сериозен удар както за бизнеса, така и за нашите клиенти и служители. Време е да се договорим със синдикатите", допълни Хамилтън.

Спирането на работния процес доведе до 97 милиона долара загуби. Това е най-голямата стачка в историята на страната, като тя стартира във вторник в градовете Монреал и Торонто. В двата мегаполиса се извършват 60% от всички пощенски услуги в цялата страна.

Пощенската корпорация е провеждала разговори със съюза на пощенските работници, които са довели до "задънена улица" без отстъпки и от двете страни в продължение на седмици.

"Ако позволим стачките да продължат и клиентите се откажат от нашите услуги, ще имаме сериозен финансов проблем, който ще доведе до тежки последици и за данъкоплатците", алармира говорителят.

Представители на пощенския съюз се изказаха пред канадските медии, че политиката, която се опитва да води канадската поща, е бил предвидим.

"Аз смятам, че това е част от някакъв маньовър от страна на компанията, която въвлича правителството, за да ни принуди да се върнем на работа и да приемем неудобни за нас промени", обясни Гари Девеу член на съюза на пощенските работници и директор за района Онтарио.

Федералното правителство се отказа да вземе отношение по проблема по-рано тази седмица, но след прекратяване дейността на пощата те могат да променят позицията си. Възможно е кабинетът да приеме законодателство, с което да задължи пощенските работници да се върнат на работа.

"Нищо не се пренася като пощенски услуги в нашата страна. Ако правителството не се намеси, тази безизходица ще продължи много дълго", каза Девеу.

Днес двете страни ще преговарят за решаване на проблема.