Канада ще одобри мерки за улесняване на наемането на чуждестранни работници на временна работа в районите в западната част на страната, където има недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Министърът на имиграцията Монти Солбърг каза, че ще бъдат направени подобрения в програмата, отнасяща се до временните чуждестранни работници, които ще улеснят наемането на чуждестранни работници в Алберта и Британска Колумбия, когато е невъзможно да бъдат наети канадски граждани или постоянно пребиваващи в страната.

Мерките ще позволят да се намалят разходите и необходимите срокове за наемане на чуждестранни работници в тези две провинции.

Правителството на Алберта смята, че това е положителна стъпка в правилна посока.

Това е добра първа стъпка, но трябва да се направи още много, за да се решат проблемите, свързани със системите за временни чуждестранни работници и постоянната имиграция, се казва в съобщение на Корин Полман, отговорен представител на Канадската федерация на независимите предприемачи.

Федерацията препоръчва временното разрешително за работа да стане предварителен етап за предоставяне на статут на постоянно пребиваващ, да се улесни достъпа на временни чуждестранни работници до позиции, изискващи по-ниска квалификация и да се разреши на семействата на чуждестранните работници също да имат достъп до трудовия пазар.