Казахстанската авиокомпания Qazaq Air отменя полетите си до Русия, съобщи пресслужбата на авиопревозвача в събота.

"Qazaq Air получи уведомление от застрахователна организация за невъзможност за осигуряване на застрахователно покритие на територията на Русия и нейното въздушно пространство. Поради тази ситуация авиокомпанията не може да извършва полети до Русия, докато не бъде решен въпросът със застрахователното покритие над територията на Русия", за казва в съобщението на авиокомпанията.

Дори и днешният полет, 12 март до Новосибирск е отменен. На пътниците се предлага пълно възстановяване на цената на билета.

Qazaq Air спазва всички изисквания за осигуряване на безопасността на полетите в съответствие с казахстанските и международните стандарти, заявяват още от компанията и отбелязват, че авиокомпанията спешно решава тези проблеми с правителството на Казахстан, за да възстанови полетите възможно най-скоро.

Вчера и друга казахстанска авиокомпания, Air Astana спря авиорейсовете до Русия предишния ден.

На 26 февруари ЕС наложи санкции, с които забрани доставката, продажбата, лизинга, поддръжката и застраховането на самолети в Русия. На 6 март Росавиация препоръча на руските авиокомпании, чиито самолети са регистрирани в чужбина по силата на лизингов договор с чуждестранно лице, да преустановят превоза на пътници и товари от Русия в чужбина.