Министърът на финансите на Кипър Макис Керавнос заяви, че министерството обмисля да намали данъка върху добавената стойност (ДДС) за стоки от първа необходимост, за да се справи с високите цени, уточни "Катимерини".

Министърът заяви, че всички европейски държави, включително Кипър, са изправени пред сериозния проблем с инфлацията и повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка, което предизвиква финансови затруднения, особено сред групите със средни доходи и кредитополучателите, особено младите двойки, които строят или купуват основното си жилище.

Министерството обмисля и намаляване на ДДС в някои случаи въз основа на нова директива на Европейската комисия, която позволява подобни действия.

Това може да включва понижаване на ставките на ДДС или дори намаляването им до 0% за определени категории основни продукти от ежедневието като мляко, детски храни и памперси.

Министърът очаква да финализира решението за категоризиране на ДДС за конкретни продукти през следващите няколко дни като част от политиката на правителството за справяне с високите цени.

Запитан за нивото на намалените ставки на ДДС, Керавнос обясни, че има различни категории, някои от които могат да бъдат намалени до 5%, а други - до 0%.