Министърът на енергетиката на Кипър Натаса Пилидес, която беше гост на държавното радио във вторник сутринта, се изказа доста оптимистично за находище на природен газ, открито от консорциума Eni-Total, на около 100 мили от кипърското крайбрежие, пише кипърската редакция на гръцкия вестник "Катимерини"

От компанията Eni казаха в изявление в понеделник, че са извършили "значително откритие на газ в кладенец "Кронос-1", пробит в Блок 6", като предварителните оценки показват около 700 млрд. куб. м. газ, "със значително допълнително увеличение, което ще бъде проучено чрез по-нататъшен сондаж за проучване в района".

Пилидес каза, че откритието може да направи възможно кипърският газ да стигне до Европа много по-бързо, като посочи съществуващата инфраструктура в региона, имайки предвид плановете на ЕС да внася природен газ от Египет.

"Има интерес от страна на ЕС по отношение на това как можем да продължим напред, така че да можем да бъдем включени по-активно в планирането между консорциумите", каза Пилидес.

По-рано това лято Израел подписа тристранен меморандум за разбирателство с Кайро и Брюксел, който позволява израелският природен газ да бъде изнасян като втечнен природен газ за Европа през Египет.

След подписването еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон каза, че меморандумът за разбирателство с Египет и Израел ще позволи на Брюксел да "разчита на втечнен природен газ (ВПГ) от Израел и средиземноморския регион чрез египетската инфраструктура за ВПГ".

Кипърският министър призна, че ще са необходими около три години за планиране и изграждане на тръбопровод до Египет, като постави "реалистична и осъществима цел" на Кипър да се присъедини към веригата за доставки през 2027 г.

"Но еврокомисарят по енергетиката ни даде да се разбере, че независимостта от руския газ е дългосрочен ангажимент", каза Пилидес, добавяйки, че "дори Египет и Израел в рамките на плановете на ЕС се нуждаят от повече време, защото някои от тези ресурси са обещани за други пазари."

САЩ изместват фокус към възобновяеми енергийни източници и природния газ в Източното Средиземноморие

САЩ изместват фокус към възобновяеми енергийни източници и природния газ в Източното Средиземноморие

Енергийната сигурност на Европа "е повече от всякога въпрос на национална сигурност"