В понеделник Китай обяви ограничения върху износа на част от оборудването, необходимо за производство на дронове, на фона на ескалиращото напрежение със Съединените щати относно достъпа до технологии, предава Ройтерс.

Министерството на търговията на Китай заяви в изявление, че ограниченията върху оборудването, включително някои двигатели за дронове, лазери, комуникационно оборудване и системи за защита от дронове, ще влязат в сила от 1 септември.

В него се казва, че ограниченията са насочени към "защита на националната сигурност и интереси".

Те идват, след като Пекин също обяви ограничения върху износа на някои метали, широко използвани в производството на чипове по-рано миналия месец, след действия на Съединените щати, целящи да ограничат достъпа на Китай до ключови технологии, като оборудване за производство на чипове.

Китай има голяма индустрия за производство на дронове и изнася за няколко пазара, включително в САЩ.

В Конгреса на САЩ бе съобщено, че над 50% от дроновете, продавани в САЩ, са произведени от базираната в Китай компания DJI и те са най-популярният дрон, използван от агенциите за обществена безопасност.

Министерството на търговията на Китай заяви през април, че американските и западните медии разпространяват "неоснователни обвинения", че Пекин изнася дронове за бойното поле в Украйна, добавяйки, че докладите са опит да се "очернят" китайските фирми и страната ще продължи да засилва контрола върху износа на дронове и оборудване за тях.

Украинските сили свалиха въоръжен китайски дрон

Украинските сили свалиха въоръжен китайски дрон

Устройството е било търговско, но модифицирано за нуждите на руската армия