Украински войници откриха на своя територия останките от модернизиран с въоръжение китайски търговски дрон, който е бил използван от Русия, съобщава Си Ен Ен.

Безпилотният летателен апарат е бил свален на неустановено място в украинска гора, а украинските военни твърдят, че са го поразили с автоматите си Ak-47.

Става дума за дрон Mugin-5, произведен от китайска компания, базирана в пристанищния град Сямън, на източното крайбрежие на азиатската страна.

Технологични блогъри посочват, че устройствата са известни като "дронове на Alibaba", защото се предлагат за продажба за около 15 000 долара на китайския онлайн пазар, включително от търговците на дребно на Alibaba и Taobao.

Шпигел: Русия се договаря с Китай за доставка на дронове камикадзе

Шпигел: Русия се договаря с Китай за доставка на дронове камикадзе

Американски медии също коментират подобни информации

Компанията Mugin Limited потвърди, че показаните останки действително са на фюзелаж на устройство, произведено от нея, и описа инцидента като "крайно неприятен".

Според Си Ен Ен това е поредният пример за цивилен дрон, който е модернизиран с въоръжение, така че да бъде използван от руските сили в Украйна - знак, че моделът на война на Москва се променя бързо.

Украинските военни обясниха, че дронът е летял много ниско, когато е бил забелязан, и се е намирал на достатъчно близко разстояние, за да бъде свален с автоматично оръжие. По техни думи дронът е бил модифициран да носи бомба.

Руската армия отговаря на украинските дронове с китайска система?

Руската армия отговаря на украинските дронове с китайска система?

Официално от 26.04.2022 г., DJI е спряла доставките и за Русия, и за Украйна

Въоръженият търговски дрон не е имал инсталирана камера. Това означава, че той не може да бъде използван за наблюдение и по същество представлява "глупава бомба", според Крис Линкълн-Джоунс, резервист в британската армия и експерт по дронове.

По негови думи въпросният дрон би бил много по-ефективен, ако е разполагал с прилична камера.

Той добави, че този инцидент с търговски дрон е още едно доказателство в подкрепа на теорията, че Русия не е военна суперсила.