Билетите за Олимпиадата в Пекин, чийто общ брой е 7 милиона, ще бъдат с чип и ще са отпечатани със специално мастило, за да се попречи на фалшификаторите.

Продажбата на билетите е в ход от вчера.

Три четвърти от билетите на цени между 30 и 5000 юана са предназначени за вътрешния пазар, а останалите за чужди граждани, съобщи „Блумбърг".

Билетите за състезанията могат да се закупят на цена от 30 до 1000 юана, а тези за откриването и закриването на игрите се продават между 150 и 5000 юана. Около 14% от билетите са предвидени за студенти в Китай, Хонг Конг, Макао и Тайван и ще струват между 5 и 10 юана.

Билетите обаче ще се раздават един месец или малко повече преди началото на игрите.

Хората могат да закупят по два билета за състезанията и по един за церемониите по откриване и закриване на Олимпиадата.

При закупуване на билетите китайските граждани трябва да представят снимка, данни от паспорта или личната си карта, като след игрите базата данни ще бъде унищожена, съобщиха от олимпийския комитет. Те могат да си купят билет от официалната интернет страница за продажба на билетите, по горещата телефонна линия на комитета или от клоновете на националната банка в цялата страна.

Очаква се за игрите през август 2008 г. в Пекин да пристигнат 800 000 гости. Според някои оценки столицата инвестира 160 милиарда долара за инфраструктурата, включително за изграждане на нови пътища, линии на метрото и стадиони.