Китайските власти възнамеряват да гарантират защитата на националните телекомуникационни компании, включително и на Huawei. Това съобщи в петък държавният съветник, министърът на външните работи на Китайската народна република Ван И в отговор на въпрос от журналисти.

"Що се отнася до този проблем, вече сме предприели и ще разработим нови мерки за неговото решаване, имаме намерение да защитим интересите на китайските компании и гражданите на КНР, да защитим техните законни права", каза той на пресконференция.

Huawei съди САЩ

Huawei съди САЩ

Заради забраната върху ползването на техниката на компанията

Huawei е под заплаха от икономически санкции на световно равнище, след като Съединените щати и Австралия я обвиняват за технически шпионаж и събирането на тайни данни, използвайки оборудването на китайската компания. По искане на Съединените щати на 1 декември 2018 г. в Канада беше задържан главният финансов директор на Huawei по обвинение за нарушаване на санкциите срещу Иран. На 11 януари полските власти задържаха служител на Huawei Corporation по подозрение в шпионаж за Китай.

Канада ще екстрадира шеф на Huawei

Канада ще екстрадира шеф на Huawei

Мън Ванчжоу беше задържана през декември

Huawei Technologies Co. ООД е една от най-големите телекомуникационни компании в света, лидер в 4G оборудването и 5G мрежата. През декември 2018 г. компанията прогнозира приходи до 100 млрд. долара за годината. Huawei работи в повече от 170 страни, има около 180 хиляди служители. Седалището на концерна се намира в Шенжен (Китай).