Китайският съд се произнесе срещу Apple, във връзка с дело на Qualcomm и патенти на чипове срещу вноса на iPhone в Китай, Apple планира да оспори решението, съобщава "Уол стрийт джърнал".

Акциите на Apple падат, докато тези на Qualcomm се покачват. Решението на съда за интелектуална собственост е първият в световния пазар на смартфони, който се стреми да ограничи продажбите на iPhone.

Решението е част дългогодишен съдебен спор между Apple и Qualcomm. Компанията за чипове е подала повече от десет иска срещу Apple за нарушаване на патенти в Китай.

Тръмп призова Apple да произвежда продуктите си в САЩ вместо Китай

Тръмп призова Apple да произвежда продуктите си в САЩ вместо Китай

Цените на Apple могат да нараснат заради огромните мита

Qualcomm коментира, че съдът в Китай е установил, че Apple са нарушили два основни патента: един, свързан с редактирането на снимки, а другият е за движение с едно докосване на екрана - "тъчскрийн".

Забраната за внос и продажба не включва най-новите устройства на Apple - XS, XS Max и XR - защото те не са били на пазара, когато е подаден иска за патент.

Не е ясно кога тази забрана ще влезе в сила. Четири модела са засегнати от забраната - iPhone 7, 7 Plus, 8 и 8 Plus, но те все още се продават чрез уебсайта на Apple в Китай. Apple спря да продава директно някои други модели, включително 6s, 6s Plus и X.

Apple заяви, че всички модели iPhone ще останат достъпни в Китай и че ще търси законови решения чрез съда. Китай е основен пазар за Apple и представлява около 20% от приходите за 2018 г.

Китай привика американския посланик заради скандала с Huawei

Китай привика американския посланик заради скандала с Huawei

Финансовият директор бе арестуван в Канада