Китайското правителство се надява да създаде 13 милиона нови работни места тази година, за да помогне в борбата с болезнения икономически спад, информира Асошиейтед прес. Правителството е изправено пред "много трудности и предизвикателства", заяви лидер номер 2 на страната Ли Къцян.

Икономически експерти твърдят, че управляващата комунистическа партия няма да постигне целта си от 5,5% годишен икономически растеж, който е най-ниския от 90-те години на миналия век.

Това би бил рязък спад спрямо миналогодишното увеличение от 8,1% в момент, когато Китай е под самоналожен натиск от репресиите на дълга, за които Пекин се опасява, че е опасно висок, както и от коронавируса, слабото глобално търсене на износ и високите енергийни разходи като петрола цените се покачват по време на войната в Украйна.

Премиерът Ли Къцян обеща "политики за заетост", включително намаляване на данъците и таксите на обща стойност 2,5 трилиона юана (400 милиарда долара) за бизнеса, особено за малките предприемачи. Той каза, че ако това работи, "ние сме готови да го засилим.

Работната сила в Китай се смалява. Тя е намаляла с 5% от 2011 година насам.

Китай предупреди САЩ за санкциите срещу Русия

Китай предупреди САЩ за санкциите срещу Русия

Пекин ще отвърне на удара, ако санкциите ударят китайски активи

Но усилията за контрол на дълга в огромната индустрия за недвижими имоти предизвикаха спад миналата година в продажбите на жилища и строителството, което поддържа милиони работни места, повишавайки перспективата за политически опасен скок на безработицата.

"Китай има за цел да създаде 11 милиона - или за предпочитане 13 милиона - градски работни места през 2022 г.", заяви Ли Къцян на национално телевизионна пресконференция след закриването на годишната среща на церемониалния законодателен орган на Китай.

Той каза, че общият брой на търсещите работа тази година се прогнозира да е 16,6 милиона, включително рекордните 10,6 милиона завършили университет. Правителството също така трябва да осигури работа на почти 300 милиона селски работници мигранти в градовете, добави Ли.

Втората по сила икономика в света е създала 12,7 милиона работни места през миналата година.

Премиерът изрази увереност, че официалните икономически цели могат да бъдат постигнати, но предупреди, че Китай също се бори с дълга, глобалното затопляне и пропастта между своя елит и бедното мнозинство.

Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

Пекин е готов да помогне на Москва и Киев да постигнат мирно решение на кризата

Ситуацията пред която се изправяме е сложна и пред нас има много трудности и предизвикателства за преодоляване, добави премиерът.

Ли Къцян изрази надежда за по-добри отношения с Вашингтон, но обяви, че няма отстъпки в тарифната война заради технологичните амбиции на Пекин.

"Все още се надяваме, че двете страни ще се уважават взаимно, ще съжителстват мирно и ще си сътрудничат за печеливши резултати", заяви Ли.

"Трябва да разчитаме на пазарно ориентирани пътища и средства за решаване на проблеми, свързани със заетостта", добави той.

Ли Къцян обяви, че ще се оттегли от политиката през следващата година, след изтичане на втория му мандат като премиер.