Северна Корея свика ключова партийна среща за обсъждане на селскостопански въпроси, на която присъства нейният лидер Ким Чен-ун, съобщи в понеделник "Йонхап".

Страната се бори с остър недостиг на храна. Продоволствената ситуация на Севера изглежда се е влошила на фона на задълбочаващи се икономически трудности. Те са причинени от блокирането на границите с цел борба с пандемията COVID-19 и глобалните санкции върху неговите ядрени и ракетни програми.

Срещата ще направи преглед на основните постижения от миналата година, първата година от изпълнението на програмите на страната за селска революция за новата ера.

КНДР провежда ключова среща за кризата с храните

КНДР провежда ключова среща за кризата с храните

В някои региони се съобщава за повече смъртни случаи от глад

На сесията ще бъдат взети решения и за непосредствените важни задачи и неотложните задачи, възникващи на настоящия етап от развитието на националната икономика и практическите начини за тяхното изпълнение, се казва в доклад на KCNA на английски език.

В него се казва, че участниците единодушно са одобрили точки от дневния ред и са обсъдили първата, без да дават подробности.

На сесията в неделя присъстваха ключови членове на партията, включително премиера Ким Ток-хун и Джо Йонг-уон, партиен секретар по организационните въпроси, като свързани партийни служители също участваха в нея чрез видеовръзка.

Наблюдатели казаха, че рядкото действие на Севера да свика партийно пленарно заседание за втори път от около два месеца показва спешността да се справи с продоволствената криза в страната.

На ключовата партийна среща в края на миналата година Северна Корея изложи увеличаването на производството на зърно като задача номер 1 сред 12-те основни икономически приоритета.

Министерството на обединението на Южна Корея по-рано заяви, че продоволствената криза в Северна Корея изглежда се влошава, като напоследък се съобщава за повече смъртни случаи от глад в "някои региони".

Министерството, което се занимава с междукорейските въпроси, каза, че спадът в производството на култури и нарушеното разпределение на храната очевидно се дължат на недостига на храна в Севера.

"Не яжте отровния бонбон": КНДР зове гладуващите корейци да бойкотират помощта отвън

"Не яжте отровния бонбон": КНДР зове гладуващите корейци да бойкотират помощта отвън

Вестникът на управляващата партия предупреди да не се приема икономическа помощ от "империалисти"

Северна Корея претърпя огромен глад и свързаните с него смъртни случаи по време на тежкия поход през 90-те години. Министерството на Сеул каза, че сегашната ситуация с храните не изглежда подобна на тази, която беше по време на тежкия поход, но изглежда сериозн".