Официалният вестник на Северна Корея предупреди, че разчитането на външна помощ за справяне с недостига на храна в страната би било равносилно на приемане на "отровни бонбони", съобщава "Ройтерс".

Медията призова за икономическа самостоятелност въпреки задълбочаващите се трудности на фона на санкциите и локдауните, въведени заради пандемията от коронавирус.

Изолираната страна страда от недостиг на храна през последните години. Проблемът беше изострен допълнително от връхлетелите я бедствия, като наводнения и тайфуни, наложените ѝ международни санкции, насочени към ограничаване на нейните ядрени и ракетни програми, както и рязкото съкращаване на търговията с Китай поради затварянето на граници и локдауните вследствие на COVID-19.

Повечето агенции на ООН и западни хуманитарни организации напуснаха Северна Корея, като Китай остава един от малкото източници на продоволствена помощ, идваща извън границите ѝ.

Северна Корея е изправена пред най-тежкия глад от десетилетия

Северна Корея е изправена пред най-тежкия глад от десетилетия

Страната е намалила дажбите на войниците си за първи път от 2000 г.

В коментарен текст вестникът на управляващата Работническа партия "Родонг Синмун" предупреди да не се приема икономическа помощ от "империалисти", които използват тази подкрепа като "капан за ограбване и подчинение" на страните получатели и се намесват във вътрешната им политика.

"Грешка е да се опитвате да стимулирате икономиката, като приемате и ядете този отровен бонбон", подчертава се в статията.

Тя беше публикувана, след като вчера южнокорейската информационна агенция "Йонхап" съобщи, че около 700 затворници в три провинциални затвора, включително в централния град Каечон, са починали от глад и болести през последните две години.

Министерството на обединението на Сеул, което се занимава с междукорейските въпроси, потвърди, че изглежда е имало скорошно увеличение на смъртните случаи от глад в някои провинции на КНДР.

Северна Корея намали хранителните дажби до рекордно ниските 300 грама на ден

Северна Корея намали хранителните дажби до рекордно ниските 300 грама на ден

Най-ниските в историята на комунистическата страна за това време на годината

"Производството на храни намаля от миналата година и има вероятност от проблеми с разпределението им поради промяна в севернокорейската политика за доставка и разпространение на храни", посочи представител на министерството.

През декември Агенцията за развитие на селските райони на Южна Корея оцени производството на култури на Севера на около 4,5 милиона тона през миналата година, което е с 3,8% по-малко от 2021 г. Посочените причини за това са проливните летни дъждове и други метеорологични условия.

Министърът на обединението обясни, че Пхенян е помолил агенцията по храните на ООН - Световната продоволствена програма, да предостави подкрепа, но не е бил постигнат напредък поради различия по въпросите на мониторинга.