Правителството на Косово във вторник въведе забрана за копаене на криптовалута в опит да ограничи потреблението на електроенергия, съобщи "Ройтерс".

"Всички агенции ще идентифицират местата, където има производство на криптовалута", съобщи министърът на икономиката и енергетиката Артане Ризваноли в изявление.

Поради ниските цени на електроенергията в Косово през последните години, много млади хора в Косово се включиха в крипто копаене.

Припомняме обаче, че в края на декември, парламентът на Косово обяви извънредно положение и подкрепи решението на правителството за спешни мерки за ограничаване на доставките на енергия.

Извънредно положение в Косово - узакониха режима на тока за 60 дни

Извънредно положение в Косово - узакониха режима на тока за 60 дни

Парламентът може да удължи извънредните мерки и с още 30 дни

Аварийните мерки поради енергийната криза ще са валидни за максимум 60 дни и включват въвеждане на ограничения в доставките на енергия на потребителите и налагане на специални задължения на енергийните компании.

Решението предвижда сформиране на аварийна техническа комисия, която да определи и внесе препоръки до министъра на икономиката. Комисията има за задача да препоръча прилагането на мерки за справяне с негативните последици от икономическата криза. Следвайки препоръките, министерството следва да публикува задължителни ограничителни мерки.

Парламентът може да удължи извънредните мерки с още 30 дни.

Протести в Косово срещу режима на тока

Протести в Косово срещу режима на тока

Енергийна криза в Прищина