Десетки крушки бяха поставени в центъра на косовската столица Прищина при протеста срещу енергийната криза в балканската страна, съобщават местни медии.

Демонстрантите издигнаха лозунги, на които се четеше "искаме ток, а не оправдания".

Държавната енергийна компания на Косово (КЕДС) въведен режим от два часа дневно. До непопулярната мярка се стигна, защото балканската страна отчете ръст на консумацията на електричество, а собственото производство е ниско, а вносът е затруднен заради растящите ежедневни цени на международните пазари.

По тези причини косоварите протестират срещу плана на правителството за ежедневния режим на тока, въведен миналата седмица в отговор на енергийната криза в страната.

Протестиращите поискаха прекратяване на режима на тока и оставката на министъра на икономиката Артане Ризваноли.

Правителството на Косово приложи спешни мерки за справяне с енергийната криза, като одобри ежедневен режим на тока за следващите шестдесет дни.

85% от вътрешното производство на енергия в Косово идва от въглищни централи. Остарелите мощности допринасят за ниското вътрешно производство, а глобалната енергийна криза повиши цените на вноса.

КЕДС дори призова косоварите да внимават с консумацията на енергия и да използват алтернативни мерки за отопление, тъй като празниците в края на годината доведоха до претоварване на енергийната мрежа.