Изваждането на Русия от SWIFT означава, че централната банка не може да използва резервите си. Това обясни пред БНТ икономистът Красен Станчев за новия пакет санкции срещу Русия.

Губят се пари, рублата поевтиня с повече от 50%, коментира той. Централната банка или ще забрани използването на частни ресурси или ще ги ограничи сериозни, според икономистът. В последните дни руски милиардери за загубили 29 милиарда долара.

Фон дер Лайен: Представяме масови и целеносачени санкции срещу Русия

Фон дер Лайен: Представяме масови и целеносачени санкции срещу Русия

По думите й предвидените санкции ще имат сериозно въздействие

Станчев прогнозира, че крайният вариант на тези санкции е хиперинфлация. Руската икономика става еднокрака, подчерта той.

Нормално е руснаците да са притеснени. В бъдеще Русия ще трябва да продава своите ресурси по-евтино, според прогнозата на Станчев. Спирането на доставките на руски газ за Европа ще е проблем за ЕС ,но и за Русия, а войната се финансира от приходите от ресурси, по думите му. Според него Владимир Путин осъзнава това и затова е привел в особен режим ядрените оръжия, защото осъзнава, че не може да използва газа като оръжие. По отношение на газовите доставки за Европа , по думите на Красен Станчев, България е слабото звено, тъй като не диверсифицира доставките на газ.